Wat als uw kind niet wil tandenpoetsen? – Tandartspraktijk A. Hiemstra – DRACHTEN

Wat als uw kind niet wil tandenpoetsen?

Wat als uw kind niet wil tandenpoetsen?

Niet alle kinderen vinden het leuk hun tanden te (laten) poetsen. Voor u als ouder kan het een hele uitdaging zijn ze zover te krijgen als uw kind de kaken stijf op elkaar houdt en niet wil meewerken.

Wat te doen?

Probeer de oorzaak van het niet willen tandenpoetsen op te sporen. Misschien houdt uw kind niet van de smaak van de tandpasta? Kleine kinderen vinden vaak scherpe smaken zoals pepermunt niet lekker. Dit kan de reden zijn dat ze niet willen tandenpoetsen. De meeste peutertandpasta’s zijn zacht van smaak en in verschillende smaakjes te koop. Zoek samen met uw kind een tandpasta uit waarvan de smaak uw kind lekker lijkt.

Een andere oorzaak van het niet willen tandenpoetsen zou ook kiespijn kunnen zijn. Vraag uw kind hiernaar. Bij heel jonge kinderen kunnen gedragingen als “eten wegduwen”, “naar wang grijpen tijdens het eten” of “kauwproblemen hebben” hierop wijzen.

Geduld

Het kost tijd en geduld om het niet willen poetsen van uw kind op te lossen. Breng regelmaat in het poetsen aan en probeer hier, hoe moeilijk ook, niet vanaf te wijken. Als een kind eraan gewend raakt dat dagelijks poetsen hoort, zal het langzamerhand beter gaan. Blijf consequent en blijf volhouden!

Probeer het tandenpoetsen altijd op een positieve manier te benaderen. Wellicht dat de volgende tips u kunnen helpen.

Tips om tandenpoetsen leuker te maken

Geef ook zelf het goede voorbeeld. Poets 2x per dag 2 minuten.

Tandenpoetsliedjes

Elmo van Sesamstraat (0-6 jaar) heeft een prachtig liedje gemaakt: Elmo in Sesamstraat

elmo-in-sesamstraat1

En kent uw kind Okki’s tandenpoetsliedje (6-9 jaar) al?: Okki’s tandenpoetsliedje

okkis-tandenpoetslied

Met het lied ‘tandjes poetsen’ (0-6 jaar) uit het Babyliedjesboek leren kinderen spelenderwijs tanden te poetsen. Het liedje duurt precies 2 minuten.

Boeken

Ook zijn er boeken die als praktisch en leuk hulpmiddel kunnen dienen bij het goed leren tandenpoetsen. Difrax heeft bijvoorbeeld het “Schone Smoelen Boek” ontwikkeld. U kunt dit gratis downloaden of het boek kopen.

Apps

Natuurlijk zijn er ook apps over tandenpoetsen voor kinderen.

Aquafresh heeft het gratis appje “Tijd voor tandenpoetsen”. Met deze app krijgen kinderen (en u) plezier in poetsen. Een timer telt tot 2 minuten, terwijl er een vrolijk liedje klinkt.

aquafresh

Oral-B heeft de gratis poetsapp “Disney Magic Timer” beschikbaar gesteld. Dit hoort bij de Oral-B Stages Power elektrische tandenborstels. Deze app helpt kinderen te motiveren hun tanden 2 minuten lang te poetsen. Met de applicatie kunnen kinderen tijdens het tandenpoetsen verschillende Disneypersonages ontdekken.

disney-magic-timer

Philips heeft eveneens een poetsapp ontwikkeld: Philips Sonicare For Kids. Deze app werkt het beste in combinatie met een Sonicare-tandenborstel voor kids, maar kan ook met een handtandenborstel worden gebruikt. U kunt als ouder beloningen in de app toevoegen als extra motivatie om goed te poetsen. De app is vooralsnog alleen Engelstalig.

philips-sonicare-kids