Vaste beugel (slotjesbeugel/blokjesbeugel) – Tandartspraktijk A. Hiemstra – DRACHTEN

Vaste beugel (slotjesbeugel/blokjesbeugel)

Vaste beugel (slotjesbeugel/blokjesbeugel)

De slotjesbeugel is bedoeld om de stand van tanden en kiezen te verbeteren.

vaste-beugel-gekleurd

De slotjes, ook wel ‘brackets’ genoemd, worden op alle tanden en kiezen geplakt, met uitzondering van de achterste kiezen. Hierom worden metalen bandjes met buisjes aangebracht. In de slotjes en de buisjes wordt vervolgens een flexibele, metalen boogdraad gezet, die met kleine elastiekjes wordt gefixeerd.

Door kracht uit te oefenen duwt de draad de scheve tanden en kiezen 3-dimensionaal geleidelijk in een rechte stand. Naarmate de behandeling vordert, wordt deze draad telkens verwisseld voor een sterkere draad. Veelal moeten tijdens deze beugelbehandeling ook elastiekjes en/of veertjes worden gedragen. Deze kunnen worden bevestigd aan de haakjes op de brackets.

Een slotjesbeugel kan niet worden uitgedaan. Er blijven daarom gemakkelijk etensresten plakken aan de brackets. Tandenpoetsen vraagt daarom extra tijd. Na het plaatsen van de beugel geven wij een instructie hoe poetsen met een beugel.

Er zijn verschillende soorten slotjes. Naast metaalkleurige is het ook mogelijk te kiezen voor tandkleurige (keramische) brackets. Deze zijn wel wat duurder. Daarom plakken wij ze soms bijvoorbeeld alleen in het bovenfront van hoektand naar hoektand.

vaste-beugel-doorzichtig

Vooral de eerste twee tot drie dagen na het plaatsen geeft een slotjesbeugel pijnklachten, vooral bij kauwen en ’s-nachts. Het duurt gemiddeld één tot twee weken voordat gewenning optreedt.

Ook als na een behandelingscontrole de beugel is aangepast, kan dit aanleiding geven tot enige dagen last van het gebit, maar veelal minder dan net na het plaatsen van de beugel.

Aan het eind van de actieve behandeling worden de brackets weer verwijderd. Als het gebit tijdens de behandeling goed is verzorgd, is na het uitnemen van de beugel niet te zien dat er slotjes op de tanden waren geplakt.

Een slotjesbeugel is niet alleen bedoeld voor kinderen. Het geeft op alle leeftijden een prachtig resultaat!

Klik hier voor een gebruiksinstructie voor de vaste beugel.