Tandenpoetsen peuter/kleuter – Tandartspraktijk A. Hiemstra – DRACHTEN

Tandenpoetsen peuter/kleuter

Tandenpoetsen peuter/kleuter

brushing-teeth-787630_1920

Welke tandenborstel is geschikt voor uw peuter/kleuter?

Vanaf twee jaar kunt u uw kind leren zelf zijn tandjes te poetsen. Peuters geven vaak ook aan dit zelf graag te  willen doen. Vanaf deze leeftijd kan u uw kind ook meenemen naar de tandarts om alvast te wennen.

In het begin gaat het tandenpoetsen natuurlijk nog niet perfect. Langzamerhand zal het echter steeds beter en makkelijker gaan. Napoetsen door u als ouder blijft echter noodzakelijk.

Welke tandenborstel is geschikt voor uw peuter/kleuter?

Kies voor een peuter of kleuter een tandenborstel met een klein borstelkopje met zachte haren. Als kinderen een tandenborstel kunnen vasthouden, kunnen ze ook elektrisch poetsen. Er zijn speciale elektrische tandenborstels en opzetborstels voor kinderen. Deze zijn kleiner en daarom geschikt voor een kindermond. Poetsen met een elektrische tandenborstel is niet beter, maar soms vinden kinderen dit wel leuker, hetgeen het poetsen stimuleert.

Vervang de tandenborstel elke drie maanden of eerder als de haartjes uit elkaar gaan staan.

Het is belangrijk dat alle tanden en kiezen vanaf het doorbreken van het eerste puntje goed worden gepoetst. Let hier goed op bij het napoetsen.

Zo rond het 5de levensjaar breken achter het melkgebit de eerste blijvende kiezen door. Vaak worden deze niet opgemerkt, omdat ze achter in de mond zitten en het wisselen nog niet echt begonnen is. Zorg dat u deze kiezen niet overslaat bij het poetsen.

Zie hieronder het tijdschema van het doorbreken van tanden en kiezen.

melkgebit

Bron: Ivoren Kruis

Welke tandpasta kan ik voor mijn kind gebruiken?

Gebruik voor kinderen tot 5 jaar een klein beetje peutertandpasta met fluoride. Peutertandpasta bevat minder fluoride dan tandpasta voor volwassenen en het kan geen kwaad als kinderen peutertandpasta doorslikken. Fluoride zorgt voor versterking van het glazuur.

Vanaf 5-jarige leeftijd kan uw kind een fluoridetandpasta voor volwassenen of een tandpasta voor kinderen vanaf 5 jaar gebruiken. Vaak staat op de verpakking de leeftijd waarvoor de tandpasta geschikt is.