Tandenpoetsen baby – Tandartspraktijk A. Hiemstra – DRACHTEN

Tandenpoetsen baby

Tandenpoetsen baby

Wanneer beginnen met tandenpoetsen?

baby-met-appels

Meestal breekt het eerste tandje in de onderkaak van uw baby door vanaf circa 6 maanden. Begin meteen vanaf de doorbraak van dit eerste tandje met tandenpoetsen, dus zodra u het puntje van het tandje ziet.

Neem uw kindje op schoot als u de tandjes poetst en geef hem als afleiding iets om mee te spelen. Ondersteun het hoofdje van uw kind goed en draai het naar het licht toe zodat u goed in zijn mondje kan kijken.

In het begin zal uw baby misschien gaan bijten op het tandenborsteltje. Dit hoort bij het wenproces.

Het aanbrengen van fluoride met de tandpasta is belangrijker dan dat u overal met de borstel komt. Het glazuur van net doorgebroken tandjes is nog niet sterk en dus extra gevoelig voor het krijgen van gaatjes. De fluoride in de tandpasta beschermt het nog kwetsbare glazuur.

Poets uw kindje dagelijks spelenderwijs. Zo went hij niet alleen aan het poetsen, maar zal het later ook minder problemen hebben met tandenpoetsen.

Pijn bij doorkomende tandjes

Uw kindje kan pijn ondervinden van het doorbreken van tandjes. Naast het troosten van uw kindje en aandacht geven, kunnen de volgende tips helpen de pijn bij uw kindje te verlichten:

NB Lees voor het gebruik de bijsluiter in de verpakking.

Dentale speen

Baby’s zuigen graag op hun duim of speen. Dit is een natuurlijke en instinctmatige behoefte. Meestal levert dit geen problemen op voor het melkgebit. Als echter de blijvende snijtanden doorbreken, kan het zuigen de boventanden en de kaak naar voren duwen. Geef uw baby daarom liever een dentale speen. Dit is een speen met een platte kop die schuin omhoog wijst. Deze speen is ontwikkeld voor een betere vorming van de kaken (en dus de stand van de tanden). Een speen kun je makkelijker uit de mond halen dan een duim. Daarom is zuigen op een speen meestal ook eenvoudiger af te leren. Leer overigens het duim-/speenzuigen zo vroeg mogelijk af, in ieder geval vóór het doorbreken van het blijvende gebit.

Welke tandenborstel is geschikt voor uw baby?tandenborstel-baby

Gebruik een zachte en kleine baby-tandenborstel. Poets hiermee zachtjes over de net doorgekomen tandjes. Masseer met het zachte borsteltje ook het tandvlees rondom het tandje om pijn bij doorkomende tandjes te verlichten.

tandenborstel-en-bijtring

Tandenborstel en bijtring

Tandenpoetsen van de eerst doorgekomen tandjes kan best lastig zijn doordat uw baby niet altijd wil stil zitten. In plaats van een tandenborstel kunt u daarom ook een vingertop-tandenborstel gebruiken. Deze plaatst u over uw wijsvinger.

tandborstel-vingertop

Vervang de tandenborstel elke drie maanden of eerder als de haartjes uit elkaar gaan staan.

beertjes

Welke tandpasta kan ik voor mijn kind gebruiken?

Poets de tandjes van uw baby met een klein beetje peutertandpasta (grootte van een doperwt). Peutertandpasta bevat minder fluoride en heeft een lekker smaakje. Op de tube staat meestal de leeftijd waarvoor de tandpasta geschikt is.

Baby’s en kleine kinderen kunnen nog niet spoelen en slikken daarom tandpasta binnen. Dit kan bij een peutertandpasta geen kwaad. Een tandpasta voor volwassenen of voor kinderen vanaf 5 jaar is daarom niet geschikt voor baby’s.