Plaatsen vaste beugel – Tandartspraktijk A. Hiemstra – DRACHTEN

Plaatsen vaste beugel

Plaatsen vaste beugel

Voor het plaatsen van een vaste beugel zijn de volgende afspraken nodig:

Afspraak 1: separeren

Een beugel wordt met metalen bandjes aan kiezen vastgemaakt. Om die bandjes te kunnen plaatsen, moet ruimte worden gemaakt tussen deze kiezen. Dit heet separeren.

Daarom begint de behandeling met het plaatsen van separatie-elastiekjes.

Behandelduur: circa 5 minuten.

Deze elastiekjes moeten meestal een week blijven zitten om de benodigde ruimte te maken.

Zie de instructie voor hoe om te gaan met de separatie-elastiekjes.

 

 

Afspraak 2: banden plaatsen

Als er voldoende ruimte tussen de kiezen is gemaakt door de elastiekjes kunnen de metalen bandjes om de kiezen worden aangebracht.

De separatie-elastiekjes worden verwijderd en de kiezen worden schoongemaakt. Vervolgens worden de bandjes om de 1ste grote kiezen gelijmd. De lijm wordt uitgehard met een blauwe lamp.

Behandelduur: circa 10 minuten.

De banden zijn voorzien van kleine buisjes, waarin later een boogdraad kan worden geplaatst.

Na het plaatsen van de banden kan het slijmvlies van wangen en tong geïrriteerd raken. Breng dan was aan op de scherpe randjes van de banden. De preventie-assistente zal deze was meegeven. Na ongeveer een week heeft zich een ‘eeltlaagje’ gevormd op de geïrriteerde plekjes in de mond en geven de banden geen last meer.

 

Afspraak 3/4: brackets (slotjes) plaatsen

Aan de hand van het behandelplan zal de preventie-assistente de brackets op de juiste plaats op de tanden en kiezen bevestigen. De tanden  en kiezen worden eerst schoongemaakt en geëtst en vervolgens worden de brackets met speciale lijm op de tanden en kiezen geplakt.

Op de brackets wordt een metalen boogdraad vastgezet met behulp van gekleurde elastiekjes en/of dunne metalen draadjes (ligatuurtjes). De uiteinden van de boogdraad worden bevestigd aan de banden om de kiezen.

Nadat de beugel is geplaatst zal de preventie-assistente uitleg geven over het onderhoud en het poetsen van de beugel. Tevens worden onder meer een ‘beugel’-tandenborstel meegegeven en roze tandplakverklikkertabletjes.

Behandelduur: circa 50 minuten per kaakhelft.

Gezien de lange behandelduur plaatsen we meestal de brackets in twee afspraken.