Periodiek mondonderzoek – Tandartspraktijk A. Hiemstra – DRACHTEN

Periodiek mondonderzoek

Periodiek mondonderzoek

Een mondonderzoek is de allereerste stap naar een goede gebitsverzorging

Afhankelijk van uw mondgezondheid nodigen wij u één of twee keer per jaar uit voor een periodiek mondonderzoek.

Tijdens deze controle onderzoekt de tandarts (of de mondhygiëniste) uw mond op afwijkingen van de harde tandweefsels zoals gaatjes en gebitsslijtage. Daarnaast wordt gekeken of uw vullingen nog goed aansluiten.

Ook worden zachte tandweefsels zoals slijmvliezen, tong en tandvlees gecontroleerd. Uw tandvlees wordt bijvoorbeeld gemeten volgens de ‘Dutch Parodontal Score Index’ ofwel DPSI.

Indien er weinig tandplak en/of tandsteen aanwezig is, zal de preventie-assistente dit aansluitend op uw controleafspraak verwijderen. Ook kunnen we gebitsbeschermende middelen aanbrengen, bijvoorbeeld bij ‘gevoelige tanden’, en uw gebit polijsten.

Wanneer de gebitsreiniging meer tijd in beslag gaat nemen en/of bij u een ongunstige DPSI-score is gemeten, zal een nieuwe afspraak worden gemaakt met de preventie-assistente of de mondhygiëniste.

Om de twee à drie jaar maken wij röntgenfoto’s om gebreken te vinden die niet met het blote oog zichtbaar zijn. Zo kunnen we eventuele gebitsproblemen vroegtijdig ontdekken en verhelpen.

Helaas bezoeken sommigen de tandarts alleen bij pijnklachten. Wist u dat tandbederf en tandvleesontstekingen langdurig klachtenvrij kunnen verlopen, maar veel schade kunnen veroorzaken en uiteindelijk tot hoge kosten (en veel pijn) kunnen leiden?

Regelmatig uw mond (en dat van uw kinderen) te laten controleren en daardoor tijdig problemen opsporen en behandelen is goedkoper dan controles uit te stellen en een dure behandeling te moeten ondergaan.

Voorkomen is beter (goedkoper) dan genezen!

 

Kinderen

Wij adviseren u uw kind altijd mee te nemen naar een controle en plaats te laten nemen in de stoel, zodat ze kunnen wennen aan de voor hun vreemde omgeving en aan ons team.

De controle en de meeste behandelingen van kinderen worden door de basisverzekering gedekt.