Ontstoken tandvlees (gingivitis) – Tandartspraktijk A. Hiemstra – DRACHTEN

Ontstoken tandvlees (gingivitis)

Ontstoken tandvlees (gingivitis)

Gezond tandvlees is lichtroze van kleur en ligt strak om de tanden en kiezen. Ontstoken tandvlees is vaak rood gekleurd, gezwollen en bloedt bij tandenpoetsen en stokeren. Ook een slechte adem of een vieze smaak in uw mond kunnen wijzen op tandvleesontsteking. Ontstoken tandvlees geeft meestal geen pijn. Het bij aanraking bloeden van uw tandvlees is wel een eerste indicatie dat er iets mis is.

Hoe raakt uw tandvlees ontstoken?

Ontstoken tandvlees ontstaat de door bacteriën in tandplak. Tandplak is een zacht en kleverig wit laagje dat zich hecht aan uw gebit en tandvlees. Tussen tanden, kiezen en tandvlees zit een smalle, ondiepe ruimte, genaamd pocket. Bij gezond tandvlees is een pocket 1 tot 3 mm diep. Tandplak vormt zich het eerst langs uw tandvleesrand en kan zich dan verder uitbreiden tot onder het tandvlees in de pockets. Tandplak moet dagelijks worden weggepoetst. Tandplak tussen tanden en kiezen is echter moeilijk te verwijderen.

Wanneer u tandplak te lang laat zitten, zal dit hard worden (tandsteen) en zal uw tandvlees gaan ontsteken.

Tandsteen kunt u zelf niet meer wegpoetsen. Een goede mondhygiëne is dus noodzakelijk!

Andere factoren die kunnen bijdragen aan het ontsteken van tandvlees:

Het is daarom belangrijk dat uw tandarts en mondhygiëniste op de hoogte zijn (en blijven) van uw gezondheid en medicijngebruik.

Weet u overigens dat ontstoken tandvlees van rokers minder snel bloedt?

Nicotine vernauwt de bloedvaatjes in het tandvlees, waardoor de verschijnselen van een tandvleesontsteking worden onderdrukt. Tandvleesontstekingen zijn daarom bij rokers minder goed zichtbaar. De vernauwing van de bloedvaten zorgt er ook voor dat het tandvlees minder goed wordt doorbloed. De afweer tegen de bacteriën in de tandplak neemt hierdoor af. Ook leidt roken tot een slechte wondgenezing.

Zwangerschapsgingivitis

Door de zwangerschapshormonen reageren zwangere vrouwen sneller op tandplak dan normaal. Een kleine hoeveelheid tandplak in de mond kan al zorgen voor rood en gezwollen tandvlees en bloedingen bij het poetsen.

Tijdens zwangerschap moet daarom extra aandacht aan mondhygiëne worden geschonken.

Een beginnende zwangerschapsgingivitis kan door onvoldoende mondhygiëne uitmonden in parodontitis, een ernstige ontsteking aan het tandvlees en het kaakbot. Dit is niet alleen nadelig voor een zwangere vrouw, parodontitis kan leiden tot het uitvallen van kiezen en tanden, maar ook voor het ongeboren kind. De ontsteking kan vroegtijdig weeën opwekken, waar het kind te vroeg wordt geboren of bacteriën vanuit de mond kunnen terechtkomen bij de placenta of de foetus en voor een ontsteking zorgen.

Bent u zwanger of wilt u zwanger worden?

Laat uw tandvlees dan goed door de mondhygiënist of tandarts te laten controleren. Zo weet u zeker dat u geen last heeft van een beginnende ontsteking op het moment dat u zwanger wordt.

Puberteitsgingivitis

Tijdens de puberteit kunnen pubers last krijgen van ontsteking van het tandvlees. Dit wordt veroorzaakt door meer tandplak, het doorbreken van nieuwe tanden en kiezen, maar ook door een toename van de hormonen oestrogenen en progesteron.

Wat te doen bij gingivitis?

Bloedend, ontstoken tandvlees is te voorkomen en te genezen. Ga met bloedend tandvlees naar de mondhygiëniste om erger te voorkomen. Negeer dit signaal niet!

Omdat tandvleesontsteking veelal wordt veroorzaakt door tandplak, is een goede mondverzorging erg belangrijk.

Beter natuurlijk om problemen te voorkomen, is preventief de mondhygiëniste te bezoeken.