Eerste tandartsbezoek – Tandartspraktijk A. Hiemstra – DRACHTEN

Eerste tandartsbezoek

Eerste tandartsbezoek

Moet ik mijn kind voorbereiden op het eerste tandartsbezoek?

Bereid uw kind op een speelse manier voor op het eerste bezoek. U kunt van tevoren een boekje over de tandarts voorlezen. Of schaf het leuke kleisetje van Play-Doh ‘Bij de tandarts’ aan. Uw kind kan dan zelf tandarts spelen!

playdoh2

Vertel dat hij mee mag naar de tandarts en leg uit wat er daar allemaal te zien is. Vertel in ‘Jip en Janneke-taal’ over de mooie grote stoel waar uw kind in mag gaan liggen, de grote lamp en de tandarts die graag even in de mond wil kijken, net zoals bij u zelf. Prikkel de nieuwsgierigheid. Tandartsbezoek is normaal en hoort er gewoon bij.

Let op: beloof niets wat u of wij niet kunnen waarmaken!

Bange of zenuwachtige kinderen proberen vaak toezeggingen los te krijgen. Gaat de tandarts niets doen? Krijg ik geen prik? Gaat het geen pijn doen? Meestal gaat dit inderdaad niet gebeuren, maar als u uw kind belooft dat er niets gaat gebeuren en uw belofte wordt niet waargemaakt door de tandarts, schaadt dit het vertrouwen van uw kind in ons en in uzelf.

Beloon uw kind met iets leuks voor het tandartsbezoek

Het is leuk uw kind een beloning te geven als het zich flink heeft gedragen. Wij doen dat ook met complimentjes en enthousiaste aandacht. Ook mag uw kind als het in de stoel heeft gelegen een cadeautje uitkiezen.

U kunt uw kind ook belonen voor zijn goede gedrag door na het tandartsbezoek iets te doen. Laat uw kind bijvoorbeeld kiezen wat hij ‘s avonds wil eten of geef uw kind een klein cadeautje. Dit geeft hem een trots gevoel en een eventuele negatieve associatie met het tandartsbezoek zal langzaam verdwijnen

…. maar beloon uw kind pas na afloop van het tandartsbezoek

Iets vooraf beloven stelt uw kind niet gerust en achteraf moet u uw belofte houden, anders zal het als straf worden ervaren!

Maak daarom vooraf liever geen opmerkingen als: ‘Als je doet wat de tandarts zegt, dan krijg je …..’. Want wat als uw kind niet doet wat er wordt verwacht? Dan geen cadeautje? Het kan ook dat uw kind gaat denken dat er iets heel ergs gaat gebeuren bij de tandarts, want je krijgt toch niet ‘zomaar’ een cadeautje. Uw kind wordt daardoor misschien juist zenuwachtig.