Kaakbotontsteking (parodontitis) – Tandartspraktijk A. Hiemstra – DRACHTEN

Kaakbotontsteking (parodontitis)

Kaakbotontsteking (parodontitis)

Kaakbotontsteking (parodontitis)

Als een tandvleesontsteking niet wordt behandeld, kan de ontsteking zich uitbreiden richting het kaakbot. Het tandvlees rondom tanden en kiezen gaat daardoor losser zitten. In de ruimtes tussen tandvlees en tanden en kiezen, de pockets, vermeerdert de tandplak zich, waardoor het ook dieper onder het tandvlees ontstoken raakt.

Het houvast van de tanden en kiezen (de vezels waarmee de wortels in het kaakbot vaststaan) verdwijnt hierdoor. De pockets verdiepen zich en de ontsteking tast het kaakbot steeds dieper aan, waardoor de tanden en kiezen uiteindelijk los gaan staan. In de verdiepte pockets verkalkt de tandplak zich (deels) tot tandsteen.

Kaakbot, dat door de ontsteking is afgebroken, wordt niet meer opnieuw gevormd.

Deze voortschrijdende ontsteking met afbraak van kaakbot en bindweefselvezels heet parodontitis.

 

Verschillende stadia van parodontitis

Het los gaan staan van tanden en kiezen vindt geleidelijk plaats en verloopt in verschillende stadia:
1. beginnende parodontitis
2. parodontitis
3. vergevorderde parodontitis

Beginnende parodontitis: de eerste tekenen van botafbraak en bindweefselvezels zijn zichtbaar. Er zijn enkele verdiepte pockets aanwezig met een pocketdiepte* van meer dan 4mm.

Parodontitis: er zijn meer verdiepte pockets van meer dan 4mm.

Vergevorderde parodontitis: de ontsteking heeft zich dermate uitgebreid dat rondom veel tanden en kiezen nauwelijks nog steunweefsel aanwezig is. Sommige tanden of kiezen kunnen daardoor bewegen (mobiel) of staan los. Ook kunnen furcaties aanwezig zijn. Dit is verlies van kaakbot tussen de wortels van de kiezen.

* Een gezonde pocket is 1 tot 3 mm diep.

Parodontitis is een ernstige aandoening. Er kan uiteindelijk zoveel kaakbot verloren gaan dat de tanden en kiezen hun houvast verliezen en uitvallen.

 

Hoe merkt u dat uw kaakbot is ontstoken?

Parodontitis geeft veelal weinig tot geen klachten. Daardoor kan het lang onopgemerkt blijven. Pas in een vergevorderd stadium ontstaan klachten. Bijvoorbeeld doordat tanden en kiezen los gaan staan of door het ontstaan van ruimtes tussen de tanden. Ook kan uw tandvlees zich sterk terugtrekken, waardoor de wortels gedeeltelijk bloot komen te liggen. Dit is esthetisch gezien minder mooi en kan ook leiden tot gevoeligheid van uw tanden en kiezen bij tandenpoetsen of bij eten en drinken. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op parodontitis.

 

Waarom parodontitis behandelen?

We behandelen parodontitis niet alleen voor het behoud van tanden of kiezen, maar ook vanwege de mogelijke relatie met het ontstaan van ziekten elders in het lichaam. Bacteriën in de mondholte kunnen zich namelijk verplaatsen naar andere delen in het lichaam.
Mensen met parodontitis lijken bijvoorbeeld een hogere kans te hebben op het krijgen van hart- en vaatziekten. En mensen met diabetes type II (geen insuline) hebben vaker parodontitis. Bij mensen met diabetes én parodontitis zijn de bloedglucosewaarden vaak moeilijker stabiel te krijgen en te houden. Diabeten die ergens in het lichaam een sluimerende ontsteking hebben, zijn bovendien moeilijker te reguleren. Dat is dus een goede reden om parodontitis niet jaren te laten sluimeren!

 

Behandeling van parodontitis
Bij parodontitis zitten bacteriën in de ruimtes tussen de tanden en het tandvlees, de pockets, die de ontstekingsreactie veroorzaken. Met een tandenborstel kunt u hier niet bij. Dit kan alleen door middel van een professionele gebitsreiniging, waarbij de worteloppervlakken worden gereinigd.

Na deze behandeling is een goede mondhygiëne van groot belang, want de ontsteking heeft tijd nodig om te genezen.