Hoe goed tandenpoetsen? – Tandartspraktijk A. Hiemstra – DRACHTEN

Hoe goed tandenpoetsen?

Hoe goed tandenpoetsen?

De gouden regel is 2 minuten tandenpoetsen. Dit lijkt misschien lang, maar het is de tijd die nodig is om alle tanden en kiezen aan alle kanten goed schoon te maken.

Fluoridetandpasta maakt niet alleen het gebit schoon, maar de fluoride zorgt ervoor dat tanden en kiezen sterker worden en beter bestand zijn tegen gaatjes en tanderosie.

Om het gebit van uw kind goed schoon te maken is een goede poetstechniek belangrijk. Daarnaast is het belangrijk als ouder te helpen met napoetsen.

Hoe tandenpoetsen?

Probeer uw kind een vaste volgorde van tandenpoetsen aan te leren om er zeker van te zijn dat alle tanden en kiezen goed schoon worden gepoetst.

Een goede volgorde van poetsen is volgens de 3 B´s: Buitenkant, Binnenkant en Bovenop.

Poets eerst de tanden in de onderkaak

tandenpoetsen-onderkaak

Poets vervolgens de tanden en kiezen in de bovenkaak

tandenpoetsen-bovenkaak

Poets bij kleine kinderen volgens de schrobmethode. Hierbij wordt met kleine horizontale overlappende bewegingen heen en weer gepoetst. Poets ook het tandvleesrandje mee. Achter de snijtanden aan de onder- en bovenkant kan de borstel rechtop worden geplaatst om er beter bij te kunnen.

Grotere kinderen (en volwassenen) kunnen volgens de Bass-methode poetsen. Met deze poetsmethode worden niet alleen de tanden en kiezen gereinigd, maar ook het tandvlees en het gebied tussen de tanden.

Plaats de tandenborstel onder een schuine hoek (van 45 graden) tegen de tandvleesrand. Druk niet te hard. Maak korte heen-en-weergaande bewegingen zonder druk uit te oefenen. Plaats de tandenborstel steeds een stukje verder met overlappende bewegingen.

Niet vergeten: de tong poetsen!

Op de tong kunnen veel bacteriën en andere verontreinigingen zitten. Poets de tong na het tandenpoetsen voorzichtig van achter naar voren. Begin niet te ver achterin, om kokhalzen te voorkomen.

Te hard tandenpoetsen

Let op dat uw kind niet te hard poetst. Dit kunt u zien als de haartjes van een nieuwe tandenborstel na korte tijd uit elkaar gaan staan. Door hard op een tandenborstel te drukken, wordt het gebit van uw kind niet schoner. Minder hard poetsen is voldoende om het gebit schoon te maken.

Door hard te poetsen kan het tandvlees van uw kind langzamerhand “weggepoetst” worden. Daarom is ook het gebruik van een harde tandenborstel af te raden. Tandvlees dat is weggepoetst, komt niet meer terug. Hierdoor kunnen gevoelige tanden ontstaan. Probeer een kind daarom te leren zachtjes te poetsen. Hard poetsen is moeilijk af te leren.

Hoe vaak tandenpoetsen?

Bron: Basisadvies Fluoride van Ivoren Kruis.

LET OP: het is belangrijk om met een schoon gebit te gaan slapen. Sla daarom ’s avonds het poetsen niet over! Geef bovendien uw kind geen suikerhoudende speen of iets dergelijks mee naar bed.

Vroeger werd 3x tandenpoetsen per dag geadviseerd. Tegenwoordig is het advies 2x tandenpoetsen per dag. Dit reden is dat een halfuur tot een uur na het eten of drinken van een product met zuur (dat in bijna in elke maaltijd of tussendoortje zit) het tandglazuur zachter en kwetsbaarder is. Door regelmatig vlak na het eten tanden te poetsen, kan het glazuur langzamerhand worden weggepoetst. Tandglazuur dat eenmaal is weggesleten (tanderosie), komt niet meer terug.

Laat uw kind zijn tanden daarom minimaal een halfuur na eten en/of drinken NIET poetsen.